Făurire sustenabilă, cu accent local

Deși ne plac enorm ingredientele exotice, credem că natura ne-a înzestrat cu suficiente resurse valoroase și în România. Și dacă avem acces la ingrediente de calitate la o aruncătură de băț, de ce-am călători în jurul lumii pentru a le obține? Poțiunile Hodaia sunt realizate din specii de plante medicinale, cultivate ecologic și prelucrate în mod sustenabil în atelierul nostru.

Plantele medicinale pe care le folosim sunt culese în zone unde ele se găsesc din abundență, departe de așezări umane sau drumuri. O altă parte din plante sunt cultivate în grădina noastră. Uleiurile presate la rece sunt asigurate de mici producători locali din Harghita, Mureș și Cluj; iar uleiurile esențiale sunt și ele din România, având o calitate net superioară uleiurilor din import, despre originea cărora nu știm absolut nimic.

Colaborând doar cu producători regionali, respectăm comunitatea din care facem parte, dar și mediul înconjurător. În combinație cu folosirea de ambalaje reciclabile, renunțarea la import reduce considerabil impactul nostru asupra mediului pe întreg lanțul de producție.

Făurire cu istorie

În spatele Hodaia nu se află un singur om și, totuși, rețetarele și poțiunile își au rădăcinile înfipte adânc în istoria familiei mele.

Rețetele străvechi mi-au fost transmise din generație în generație încă de pe vremea când vracii erau singurii practicanți ai artei vindecării.

Astăzi, combinate cu cercetarea științifică, aceste rețetare prind o viață nouă. Sarcina mea e să iau ce-i mai bun din experiența neprețuită a vindecării și îngrijirii naturale, acumulată din moși-strămoși, și s-o adaptez stilului de viață contemporan.

Curiozitatea mea de neoprit m-a purtat în ultimii zece ani prin multe locuri în România și Germania, studiind folclorul medical și fitofarmacia.

Hodaia s-a născut tocmai din combinația cunoștințelor mele în medicina tradițională, moștenite în familie, și a practicilor medicinei moderne, pe care le-am descoperit în ultimii ani.

Povestea numelui

Povestea numelui e simbolică și începe în 2016, când eram în căutarea unui cuib pentru a putea da naștere acestui proiect. Așa am ajuns în Hodaia, un sat în prag de dispariție în județul Mureș, în care mai locuia un singur domn, foarte bătrân. În anul următor, Hodaia a rămas fără ultimul locuitor, iar casa lui a fost dărâmată și transformată în teren agricol. 

Hodaia, satul dispărut de pe hartă*, a mai rămas acum viu doar în sufletele noastre. N-am reușit să salvăm cătunul de care am prins drag, însă numele lui ne-a inspirat în mod neașteptat.

Ne-a dus cu gândul la hodaie, un cuvânt care, în zona Transilvaniei, înseamnă odaie, dar și gospodărie, stână, vatră a satului. Deși nu are o origine clară, acest cuvânt simbolizează rădăcinile noastre, sursa bucuriei și liniștii sufletești. 

Așa se face că am botezat acest proiect Hodaia, iar gospodăria noastră - Hodaia Nimei**, aducând un tribut satului ardelenesc, cu tradiții seculare, și naturii care ne poartă de grijă necontenit.

*Pe teritoriul României, mai sunt cel puțin alte două localități cu numele Hodaia. Dispărut de pe hartă e satul Hodaia din comuna Fărăgău.

**Nima vine de la numele satului în care se află gospodăria unde cultivăm o mare parte din plantele folosite în rețetele noastre.

Hodaia Nimei. Ilustrația © Laurie Mouret 2020

Echipa hodaia.ro

Design produselor și website: Shaun Williams / Șaraiman Arts
Logo: Rost Tatomyr
Texte și Redactare: Elena Tutunaru, Laura Bonciu
Fotografii: Ioana Cîrlig, Marin Raica, și Shaun Williams

Acest proiect este un Start-up finanțat din fonduri europene prin Proiectul Start-up@CENTRU  (ID 105851) în cadrul România Start-up Plus.