De ce să alegi produse naturale pentru înfrumusețare, în locul celor clasice

Îți propunem un exercițiu, fă-l chiar azi! Intră într-un magazin, ia de pe raft un produs de îngrijire corporală și și studiază eticheta. Vei constata că poate conține substanțe chimice periculoase, de la parabeni (legați de apariția cancerului) la formaldehidă și, departe de a te îngriji, îți poate irita pielea; în plus cumpărându-l sprijini (chiar fără să îți dorești asta) marile corporații și contribui la poluarea planetei.

Din moment ce citești acest text, poate că a venit timpul să îți schimbi ritualul de frumusețe, aplecându-te asupra cosmeticelor bio, naturale, care sprijină afacerile locale, nu sunt testate pe animale, nu afectează mediul și, cel mai important, sunt sănătoase.

Produsele de îngrijire a pielii care sunt naturale curăță, tonifică, exfoliază și hidratează pielea fără a utiliza nicio substanță chimică artificială nocivă sau aditivi. Și pentru că la Hodaia ne place să împărtășim din cunoștințele acumulate în ani de studiu, scriem aici câteva caracteristici și care sunt avantajele produselor de îngrijire a pielii, naturale 100%.

Ce înseamnă un produs bio?

La Hodaia făurim produse de îngrijire de peste patru generații și știm foarte bine că produsele de îngrijire nu au fost dintotdeauna create în laboratoare. La început, oamenii făceau în gospodăria proprie și foloseau cosmetice naturale care își dovedeau eficiența și au continuat să o facă, de-a lungul secolelor. Ei bine, produse 100% naturale, bazate pe rețete străvechi există și în prezent și, deși poate nu sunt la fel de populare ca cele din supermarket, sunt chiar mai bune.

Îngrijirea naturală a pielii utilizează creme și loțiuni, elixire, balsamuri, săpunuri, șampoane, ape florale s.a. făcute din ingrediente disponibile în natură. Ne referim la ierburi, rădăcini, flori și uleiuri esențiale, dar și la minerale sau produse de origine animală precum ceara de albine.

Termenul BIO este legat de modul în care sunt produse ingredientele. De la cultivarea materiei prime până la finalizarea procesului de producție, nu trebuie folosite decât substanțe naturale. Astfel, nu se utilizează îngrășăminte chimice, plantele nu sunt stropite cu insecticide toxice etc.

Ce beneficii au aceste produse?

Tot mai multe persoane se orientează spre produse BIO, fie că vorbim de alimentație, produse de curățenie sau produse de îngrijire a pielii. Iar tendința asta are un sens perfect. De ce? Pentru că, dacă ne referim la alimente, procesul prin care trec acestea, odată ingerate, presupune descompunerea lor de către sistemul digestiv și eliminarea toxinelor dăunătoare de către ficat. Lucrurile se întâmplă diferit atunci când punem ceva pe piele – cel mai mare organ al corpului omenesc – întrucât până la 60% din substanțele chimice sintetice pot intra în sânge și se pot acumula în corp. Putem evita asta dacă folosim produse de îngrijire personală fără chimicale, naturale și organice și să ne bucurăm de beneficiile acestora în rutina noastră zilnică de îngrijire a pielii.

Sunt mai sănătoase

Așa cum știm, produsele de îngrijire clasice pot conține ingrediente care irită pielea sau chiar cauzează alergii. Pe termen lung, unele substanțe pot avea și consecințe grave pentru sănătate. Să luăm ca exemplu deodorantele care conțin aluminiu. Deși pot fi găsite în orice magazin și sunt folosite de milioane de oameni, ele pot cauza Alzheimer și cancer la sân.

Atunci când alegi produse bio, elimini aceste riscuri. Desigur, există persoane sensibile la anumite uleiuri sau esențe, însă poți evita produsele care le conțin. Iar acest pas este mult mai simplu pentru că, spre deosebire de cosmeticele clasice, cele naturale nu au o listă interminabilă de ingrediente pe care nu le înțelegi. Informația este oferită clar, în mod transparent.

Nu afectează mediul înconjurător

Substanțele chimice sintetice pot dăuna atât pielii noastre cât și animalelor sau plantelor cu care intră în contact. Inițial te-ai putea gândi că nu e o problemă. Trebuie doar să nu îți lași pisica să atingă gelul de duș, nu-i așa? Însă trebuie să luăm în considerare și ce se întâmplă cu produsele, după ce le utilizăm. Inevitabil, substanțele ajung în apa folosită la duș atunci când ne spălăm. De acolo, pot contamina apa și solul și astfel pot ajunge să aibă consecințe grave asupra ecosistemelor. Din același motiv e bine să evităm și produsele de curățenie cu ingrediente sintetice toxice.

Să aruncăm o privire și asupra modului în care sunt fabricate cosmeticele clasice. Extracția anumitor ingrediente necesită minerit, proces care cauzează poluare. Amprenta de carbon crește când ne gândim și la transport, producerea ambalajelor de plastic și, în final, la deșeurile produse. Pentru că nu conțin substanțe sintetice și sunt produse local, cosmeticele naturale au o amprentă ecologică mult mai mică.

Sprijină afacerile locale

Tot mai mulți oameni doresc să cumpere produse fabricate aproape de casă, fie că vorbim de alimente de sezon, cosmetice naturale sau îmbrăcăminte slow fashion. Beneficiile includ crearea de locuri de muncă în comunitatea locală, sprijinirea micilor antreprenori, nu a corporațiilor, și calitatea ridicată a produselor.

În plus, în felul acesta poți ajuta la scăderea amprentei de carbon. Cosmeticele produse local nu necerită conservanți și stabilizatori artificiali pentru că ajung mai repede de la producător la client. De asemenea, consumul de combustibili fosili și emisiile nocive sunt reduse pentru că nu sunt transportate din altă țară sau chiar de pe alt continent.

Nu sunt testate pe animale

Din păcate, mare parte din producătorii de produse cosmetice încă își testează produsele pe animale. Deși China este singura țară care cere în mod explicit acest lucru, multe companii își exportă produsele și acolo. De aceea, sunt nevoite să testeze pe animale pentru a ajunge și pe acea piață. În plus, țara exportă foarte mult în Europa, motiv pentru care numeroase produse din supermarket-urile din România nu sunt cruelty-free.

Produsele de îngrijire naturale, în schimb, nu se testează pe animale. Mai mult, ingredientele folosite sunt considerate a fi curate, deci nu dăunează ființelor vii. Astfel, producătorii sunt mai etici decât multe dintre brandurile populare. Produsele Hodaia sunt testate pe noi, familia, prietenii și toți oamenii apropiați curioși de fiecare produs nou pe care îl lansăm.

De ce sunt produsele bio mai scumpe decât cele obișnuite?

Așa cum am arătat, cosmeticele bio au numeroase avantaje. Dar, dacă te-ai uitat și la preț, probabil ai observat că sunt ceva mai scumpe decât cele obișnuite. Care să fie motivul?

Este aceeași poveste ca la parfum versus apa de parfum: varianta „adevărată” este parfumul. Acesta are cea mai mare concentrație, calitatea și puterea sunt de primă clasă, însă prețul este mai mare. Exact același lucru se întâmplă și la cosmeticele naturale.

Ei bine, totul pornește de la ingredientele folosite. Cu cât acestea sunt mai scumpe, cu atât va crește și prețul final. Să sintetizezi într-un laborator anumite substanțe este mai simplu și mai ieftin decât să obții un ulei esențial, de exemplu.

Atunci când producătorii încearcă să evite ingrediente periculoase pentru sănătate, poate fi dificil să folosească un înlocuitor potrivit. Fie acesta nu este ușor de produs, fie este greu de obținut.

Apoi, trebuie să vorbim și despre ambalaj. În general, consumatorii cosmeticelor bio caută ca acestea să fie ambalate în mod ecologic. Recipientele reutilizabile din sticlă sau metal sunt mai costisitoare decât cele poluante, din plastic. Astfel, diferența se adaugă la prețul final.

Care este soluția?

Încearcă să eviți capcanele de marketing. Orice supermarket poate lansa o linie „bio”, „curată” sau „naturală”, pentru că acești termeni nu au o definiție clară.

Soluția este să verifici lista de ingrediente. La produsele cu adevărat naturale ar trebui să înțelegi imediat ce anume conțin. În plus, e bine să te informezi puțin în legătură cu brandul. Află-i povestea: cine e în spatele afacerii, de unde își obține ingredientele, cum și unde lucrează, oferă transparență?

3 produse pe care îți recomandăm să le încerci

Îți dorești să testezi câteva cosmetice naturale, dar nu știi de unde să începi? Ți-am pregătit o listă de sugestii, potrivite pentru orice vârstă.  Acestea sunt atât de naturale, că le poți și mânca.

Poțiunea pentru bărbierit este o fuziune de uleiuri naturale care hidratează părul și pielea atât înainte, cât și după bărbierit. Conține uleiuri presate la rece din sâmburi de struguri, semințe de șofrănel, sâmburi de măceșe, semințe de ricin și uleiuri esențiale din salvie, mentă, lavandă, rozmarin și cimbru.

Produsul contribuie la un bărbierit fără iritații, leziuni sau cicatrici, ajută pielea să devină mai elastică și catifelată și oferă o senzație răcoritoare. Se aplică delicat cu degetele pe zona care urmează a fi rasă, apoi se lasă să acționeze 1-2 minute. După bărbierire, se aplică o cantitate mică pe toată suprafața feței, masând pielea până intră complet în piele.

Unguentul pentru mâini harnice este o cremă care are grijă de orice tip de piele, indiferent cât de solicitată, uscată sau sensibilă ar fi. Conține uleiuri presate la rece din semințe de cânepă, nucă și sâmburi de struguri, ceară de albine, extracte din ienupăr și salvie și cretă de munte.

Crema are efect hidratant, emolient, reparator, anti-îmbătrânire, antiinflamator, antioxidant și antibacterian. Contribuie la regenerare pielii, îmbunătățește rezistența acesteia și previne apariția infecțiilor cutanate.

Uleiul hidratant pentru corp este un adevărat răsfăț pentru piele. Conține uleiuri presate la rece din miez de nucă, semințe de șofrănel, semințe de ricin și sâmburi de struguri, dar și uleiuri esențiale de lavandă și rozmarin, pentru mângâierea simțurilor.

Produsul contribuie la un bărbierit fără iritații, leziuni sau cicatrici, ajută pielea să devină mai elastică și catifelată și oferă o senzație răcoritoare. Se aplică delicat cu degetele pe zona care urmează a fi rasă, apoi se lasă să acționeze 1-2 minute. După bărbierire, se aplică o cantitate mică pe toată suprafața feței, masând pielea până intră complet în piele.