De ce să folosești pe piele doar ceea ce poți mânca

Despre plantele autohtone și modul corect în care acestea pot fi culese și aplicate pentru a aduce beneficii oamenilor, s-a arătat interesat însuși actualul Rege al Marii Britanii, care a ne-a vizitat în vara lui 2022.

Alteța sa Regală, Charles al III-lea ne-a făcut onoarea să-l avem ca oaspete la gospodăria noastră din Valea Zălanului iar pe durata scurtei sale vizite i-am arătat împrejurimile, am discutat despre plante și i-am prezentat planurile Hodaia pentru viitor.

Am primit aprecieri și sfaturi, pentru care îi suntem recunoscători și îi mulțumim Regelui; cel ce ține, de fiecare dată, să sublinieze că ”România este ultimul colț al Europei unde se poate observa o sustenabilitate reală, o reziliență completă și menținerea unui întreg ecosistem.

 

Alegerea alimentelor pe care le consumăm

Când vine vorba de alegerea alimentelor pe care le consumăm, opțiunea pentru produse conforme unui stil de viață natural și sănătos, este perfect justificată. De fiecare dată când mâncăm, alimentele sunt descompuse de sistemul nostru digestiv, iar ficatul elimină toxinele dăunătoare. Însă, atunci când punem ceva pe piele – care cel mai mare organ al corpului omenesc -, până la 60% din substanțele chimice sintetice pot intra în sânge și se pot acumula în corp.

Gândiți-vă la toate produsele pe care le folosim în fiecare zi, care intră în contact cu pielea noastră: machiaj, parfumuri, creme hidratante, săpunuri, deodorante și așa mai departe. Nu contează doar ceea ce mâncăm, ci și ceea ce punem pe piele! Natura a creat deja pentru noi tot ce am putea avea nevoie vreodată pentru a rămâne sănătoși și fericiți! Așa cum îți hrănești corpul cu alimente naturale, și pielea ta merită îngrijită cu produse naturale. 

Multe produse de îngrijire personală de pe piață includ o cantitate însemnată de substanțe chimice periculoase, de la parabeni (legați de apariția cancerului) la formaldehidă. O loțiune obișnuită de pe raft poate conține deci, un amestec destul de toxic, care ar trebui să te facă să te gândești de două ori înainte de a o folosi. Prin comparație, produsele de îngrijire a pielii naturale curăță, tonifică, exfoliază și hidratează pielea fără a utiliza niciunul dintre aceste substanțe chimice artificiale nocive sau aditivi.

Elixire și poțiuni, de peste patru generații….

Desigur, noi cei de la Hodaia, făuritori de produse de îngrijire personală de peste patru generații, folosim plantele autohtone pentru a crea produse nu doar 100% naturale, ci și organice și sustenabile.

Am auzit de multe ori întrebarea legată de cât de realistă este această ambiție a noastră, într-un secol în care compușii sintetici sunt la ordinea zilei, însă povestea Hodaia de până acum ne dovedește că merită să ne urmăm viziunea.

În atelierul Hodaia, la poalele munților Călimani, făurim pentru îngrijirea pielii doar ceea ce poți și…mânca!, într-atât sunt de naturale, curate și benefice produsele noastre: uleiuri și elixire pentru îngrijirea părului, balsamuri și unguente pentru regenerarea pielii, șampoane solide, săpunuri tradiționale, ceaiuri etc. Nu lipsesc din prăvălia noastră nici alte poțiuni magice, obținute din plante medicinale.

De unde avem rețetarele și poțiunile…ei bine, acestea își au rădăcinile înfipte adânc în istoria familiei Ralucăi Olaru, fondatoarea Hodaia. Rețetele străvechi au fost transmise din generație în generație încă de pe vremea când vracii erau singurii practicanți ai artei vindecării. Astăzi, Raluca le combină cu cercetarea științifică, iar rețetarele prind o viață nouă, în care experiența neprețuită a vindecării și îngrijirii naturale, acumulată din moși-strămoși, e adaptată stilului de viață contemporan, dar fără a pierde din beneficii, ci din contră, sporindu-le. 

 

Vreme de peste 10 ani, Raluca a poposit prin multe locuri din România și Germania

Pentru a studia folclorul medical și fitofarmacia. Din combinația cunoștințelor în medicina tradițională, moștenite în familie, cu cea a practicilor medicinei moderne, s-a născut și crește, frumos, Hodaia.

Tot mai multe persoane se orientează spre produse BIO, fie că vorbim de alimentație, produse de curățenie sau produse de îngrijire a pielii. Iar tendința asta are un sens perfect. De ce? Pentru că, dacă ne referim la alimente, procesul prin care trec acestea, odată ingerate, presupune descompunerea lor de către sistemul digestiv și eliminarea toxinelor dăunătoare de către ficat.

Lucrurile se întâmplă diferit atunci când punem ceva pe piele – cel mai mare organ al corpului omenesc – întrucât până la 60% din substanțele chimice sintetice pot intra în sânge și se pot acumula în corp. Putem evita asta dacă folosim produse de îngrijire personală fără chimicale, naturale și organice și să ne bucurăm de beneficiile acestora în rutina noastră zilnică de îngrijire a pielii.

Doar plante autohtone, uleiuri produse local și ambalaje reciclabile

Produsele Hodaia conțin specii de plante medicinale autohtone, cultivate ecologic și prelucrate în mod sustenabil în atelierul nostru. Plantele sunt culese din zone unde cresc din abundență, departe de așezări umane sau drumuri, sau sunt cultivate în grădina noastră. Uleiurile presate la rece vin de la mici producători locali din județele Harghita, Mureș și Cluj iar uleiurile esențiale sunt și ele din România, având o calitate net superioară uleiurilor din import. 

Foarte important: colaborând doar cu producători regionali, respectăm comunitatea din care facem parte, dar și mediul înconjurător întrucât renunțarea la import reduce considerabil impactul nostru asupra mediului, pe întreg lanțul de producție. În plus, folosim ambalaje reciclabile și reutilizabile, cum este, spre exemplu, ambalajul Elixirului pentru ten. Acesta vine într-o cutie din lemn cu formă cilindrică ce poate fi folosită apoi ca suport pentru pensule și perii, iar capacul ca și suport pentru pahare.

Acceptă și tu provocarea Hodaia

În fiecare an ne extindem gama de produse, dar și gama de plante pe care le cultivăm în grădinile noastre. De la sămânță până la produsul finit, dorim să oferim sănătate, calitate și transparență în producție. Te provocăm să alegi orice produs din prăvălia noastră ca să te convingi că merită să pui pe piele doar ceea ce poți și mânca! 

Spre exemplu, dacă și tu ai mâini harnice ce nu stau pe loc niciun moment, ai nevoie de un unguent ce va avea grijă de pielea mâinilor tale, oricât de solicitată, uscată sau sensibilă ar fi. În acest scop, am combinat 9 ingrediente naturale, printre care uleiuri presate la rece din struguri, cânepă și nucă, extract din ienupăr, și ceară de albine.

Sau poți încerca săpunul natural pentru față Codru, făurit din uleiuri de pin, brad, ienupăr și mentă, însoțite de cărbunele active ce curăță în profunzime și lasă un miros montan… Ahhh, să nu uităm de poțiunea pentru bărbierit, o combinație unică de uleiuri presate la rece din struguri, șofrănel, ricin și măceșe și uleiuri esențiale din salvie, mentă, lavandă, cimbru și rozmarin, care vor avea grijă de pielea ta ca nimic altceva.