Fructe sălbatice cu cules toamna

Plante exotice sau plante autohtone?

Deși majorității oamenilor li se par foarte atractive plantele exotice, noi credem că natura ne-a înzestrat cu suficiente resurse naturale valoroase în România. Și, dacă avem acces la ingrediente de calitate și cu efecte terapeutice extraordinare la o aruncătură de băț, de ce am călători în jurul lumii, ca să le obținem?

De altfel, una dintre misiunile asumate la Hodaia este să împrietenim oamenii cu cât mai multe dintre plantele aromatice și medicinale autohtone. În acest scop, am creat Atelierul herbalistului sau spițeria ingredientelor naturale – locul în care se regăsesc toate ingredientele alese cu mare grijă de noi și combinate armonios pentru a rezulta în elixire și poțiuni magice, 100% naturale, marca Hodaia. Despre cele peste 30 de plante regionale cu efecte terapeutice pe care le folosim în crearea produselor Hodaia, vă puteți documenta acum foarte ușor, aici!

Mai mult, la cererea unora dintre clienții noștri, am început să îi și primim la gospodăria Hodaia pentru a le arăta pe viu plantele, a-i învăța cum să le culeagă și cum să le folosească în mod corect. Ne vin studenți și din străinătate, cu care organizăm excursii și cărora le ținem cursuri pe teme de botanică, plante medicinale și ecologie. Pe lângă toate acestea, Hodaia organizează sau acceptă invitații de a participa și la ateliere de cosmetică, unde participanții sunt învățați să-și facă singuri produsele de îngrijire corporală.

De reținut că fiecare dintre plantele și ingredientele pe care le includem în făurirea produselor Hodaia are multiple beneficii pentru sănătatea umană, iar alegerea o facem în baza efectelor terapeutice deosebite asupra pielii și părului de orice tip. Iar produsele Hodaia sunt atât de naturale încât se pot și …mânca, transpunând astfel în practică zicala ”nu pune pe pielea ta ceva ce nu poți și mânca”!

Fructele sălbatice de cules toamna

Unul dintre principiile pe care le aplicăm la Hodaia este ”naturii îi faci bine atunci când nu îi faci rău”, așadar din natură culegem doar din zone unde plantele respective se găsesc din abundență. Ne aventurăm în căutarea lor departe de orașe sau drumuri aglomerate, în locuri mai curate și mai puțin poluate. Să culegi plante înseamnă ore sau câteodată zile de mers cu rucsacul în spate, cu coșul în mână și să cauți.

În lunile octombrie-noiembrie ieșim în natura sălbatică ca să culegem fructe colorate și mici dar cu efect major asupra sănătății, printre care coarnele, păducelul, porumbarul sau binecunoscutele măceșe. Fructele de pădure de toamnă-iarnă ne răsfață vizual cu culori care variază de la roșu intens la albastru ca cerneala. Pe lângă faptul că împodobesc minunatul peisaj de toamnă și iarnă, fructele de pădure atrag și hrănesc păsărelele sălbatice. Ne hrănesc, ne revitalizează și ne întăresc și pe noi, oamenii, dacă știm cum să le culegem și să le consumăm corect.

Coarnele

Această plantă este deosebit de frumoasă și ușor de recunoscut după fructele sale roșii, lunguiețe, cu dimensiunea boabelor de cca 2 cm. Coarnele au un gust dulce-astringent și nenumărate virtuți terapeutice, mai ales dacă sunt folosite ca atare, în stare proaspătă. Dar pot fi preparate și sub formă de gemuri, sirop și compot sau chiar vin, iar ca preparate fito-farmaceutice sub formă de decoct sau tinctură. 

Dar fructele de coarne se pot și usca pentru folosință pe tot parcursul sezonului rece. Principalele afecțiuni pentru care sunt recomandate fructele de coarne sunt cele ale aparatului digestiv: gastrită, ulcer gastric, dispepsie, esofagită, diverticuloză, regurgitații, colici, meteorism, flatulență, diaree și hemoragie digestivă. Coarnele conțin foarte multă vitamina C, astfel că sunt un antioxidant puternic și întăresc sistemul imunitar.

Păducelul

Păducelul este o plantă nativă, tot cu fructe roșii și mici, care trebuie culese înainte să fie pișcate de brumă (comparativ cu măceșele, pentru care recomandarea este exact invers). Principiile active ale acestei plante au efecte regenerante pentru inimă, fiind considerat cel mai bun tratament naturist impotriva hipertensiunii arteriale. 

Păducelul sustine funcția inimii, îmbunătățește circulația sângelui, tonifiază pereții vaselor coronariene și limitează acțiunea nocivă a radicalilor liberi asupra inimii. Boabele de păducel nu se consumă crude, fiind folosite mai ales pentru dulceață. Pentru ceai sau tincturi recomandate în probleme ale inimii este folosită florea plantei. Păducelul mai este eficient și în: obezitate, anemie, imunitate scăzută, anxietate și epuizare. Nici conținutul său de vitamina C și rolul de antioxidant nu sunt de neglijat.

Porumbarul

Porumbarul arată spectaculos, mai ales atunci când colorează peisajul imaculat al zăpezii. Imposibil de ratat datorită fructelor rotunde, de culoare albastru închis, asemănătoare cu afinele, porumbarul este la fel de versatil în întrebuințare precum măceșul. Fructele de porumbar au un conținut bogat în vitamina C și multe flavonoide, care îl recomandă pentru prevenirea cancerului și pentru  regenerarea vasculară dar și la îmbunătățirea metabolismului, având un efect diuretic.

Măceșul

Măceșul este binecunoscut ca plantă medicinală, în toate zonele țării și în toate gospodăriile. Fructele sunt mici, usor lunguiețe, de un roșu lucios și un gust absolut delicios. Datorită procentului ridicat de vitamine A, B1, B2, K și C, măceșele au fost dintotdeauna considerate adevărați soldăței de pază la sistemul imunitar. Mai conțin acid citric, malic, flavonoide, beta caroten, zaharuri, lecitina, pectina, taninuri, ulei gras volatil, lecitine si minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, seleniu si zinc) – substanțe active care ajută la formarea anticorpilor ce pot alunga infecțiile și bolile.

Măceșele pot fi consumate sub formă de ceai, sirop și .. celebrul gem de măceșe, nelipsit dintre borcanele de pe rafturile cămărilor românilor. Ceaiul de măceșe este recomandat nu doar împotriva răcelii, ci și împotriva artritei. Sunt folosite pentru stimularea poftei de mancare, pentru combaterea asteniei, fixarea calciului în oase, accelerarea vindecării inflamațiilor, reglarea tranzitului intestinal etc.

Ecosistemul Hodaia și cum te poți implica

În proiectul Hodaia dezvoltăm în jurul spațiului rural și al plantelor pe care le iubim, un ecosistem în care fiecare să poată contribui așa cum îi e drag. Ne place să împărtășim din cunoștințele acumulate în ani de studiu și aplicăm asta în toate proiectele.

Crearea unei grădini botanice cu plante medicinale care se găsesc în România este unul dintre proiectele de suflet, la care am început să lucrăm încă din vara lui 2022.

Un al doilea proiect non-profit este cel al înființării unui Muzeu de Farmacie și Medicină Tradițională, un muzeu „viu”, ale cărui exponate vor fi utilizate la atelierele și cursurile Ralucăi Olaru, fondatoarea Hodaia.

Aceste proiecte însă consumă multă energie, timp și bani, așa încât, venim spre voi cu câteva opțiuni prin care vă puteți implica printr-un simplu mesaj pe email sau facebook:

  •  Voluntariat: avem nevoie de mâini harnice, care să ajute la grădină, în câte un weekend petrecut la țară.
  • Donații: cine are obiecte vechi de medicină sau farmacie și dorește să le vadă pulsând din nou de viață în cadrul muzeului viu, primim cu bucurie donațiile voastre.
  • Cumpărături din cămara Hodaia: cu fiecare produs achiziționat ajutați ca lucrările de restaurare a șurii unde va fi muzeul să poată continua.
  • Orice ajutor din partea voastră, mic sau mare, va fi răsplătit cum știm cel mai bine: vă pregătim ceaiuri și alte bunătăți cadou, de savurat alături de cei dragi.